گرامیداشت از روز جهانی آگاهیدهی از خطرات ماین در کابل

خبرگزاری پیگرد – کابل، افغانستان
گزارش از حامد قاسمی
سهشنبه، ۲۶ حمل ۱۴۰۴ / ۱۵ اپریل ۲۰۲۵
اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث، امروز سهشنبه ( ۲۶ حمل/ ۱۵ اپریل ۲۰۲۵ )، طی مراسمی با حضور هیات رهبری این اداره، معینان وزارتهای کابینه امارت اسلامی، نمایندگان نهادهای ملی و بینالمللی، نهادهای دیپلماتیک و رسانهها، از روز جهانی آگاهی از خطرات ماین و حمایت از اقدامات ماینپاکی تجلیل به عمل آورد.
سخنرانان در این مراسم اظهار داشتند که با تأمین امنیت سراسری در کشور، زمینه فعالیت و همکاری برای برنامه ماینپاکی نسبت به هر زمان دیگر مساعدتر شده است.
اداره ملی آمادگی مبارزه با ماین اعلام کرد که در جریان ۳۸ سال گذشته، از مجموع ۵۱۴۳ کیلومتر مربع مناطق آلوده ثبتشده، حدود ۳۹۹۳ کیلومتر مربع پاکسازی شده، اما هنوز هم ۱۱۵۰ کیلومتر مربع از خاک کشور آلوده باقی مانده است که نیازمند منابع مالی برای پاکسازی است.
براساس آمار ارائهشده توسط این اداره، تنها در سال ۲۰۲۴ میلادی
• ۷۵۰ حلقه ماین ضد نفر
• ۴۲۳ حلقه ماین ضد وسایط
• ۴۸۲۹ حلقه ماین دستساز
• ۶۶٬۷۸۹ عدد مواد منفجره باقیمانده از جنگ کشف و نابود شدهاند. همچنین، به بیش از ۱.۸ میلیون نفر آگاهیدهی در مورد خطرات ماین و مواد انفجاری داده شده و در پی ۲۵۲۱ گزارش مردمی از طریق برنامه هشدار فوری، ۶۲۸۶ ماین و مواد منفجره خنثی شدهاند.
این اداره اکنون در ۲۷ ولایت، ۱۰۲ ولسوالی، با ۲۱ تیم ارزیابی و ۱۷۲ تیم ماینپاکی فعالانه مصروف کار است. در سال ۲۰۲۲ نیز، حدود ۱۰۳ کیلومتر مربع زمین از ماین پاک شده بود.
ملا نورالدین ترابی، سرپرست اداره ملی مبارزه با حوادث که از سخنرانان این مراسم بود از نهادهای بینالمللی و دیپلماتها خواسته که در زمینه برنامه های ماین پاکی این اداره را همکاری و حمایت نمایند.
ملا نورالدین ترابی افزود: « این روز فرصتی است برای گردهمآیی، بررسی چالشها، یافتن راهحلها و تأکید بر تعهد جمعی برای رهایی افغانستان از تهدید ماینها. »
در این مراسم گفته شد که بهدلیل توقف کمکهای ایالات متحده، هشت پروژه بزرگ ماینپاکی در سال جاری متوقف شده و زندگی هزاران تن در مناطق آلوده در معرض خطر قرار گرفته است.
عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد نیز در سخنان خود گفت: «پاکسازی سرزمینهای کشور از وجود ماین، زمینهساز توسعه فعالیتهای اقتصادی و رشد پایدار خواهد شد. هرچقدر همکاریها در این بخش افزایش یابد، نقش اداره مبارزه با حوادث نیز در توسعه کشور پررنگتر میشود.»
با وجود تلاشها، تهدید ماینها هنوز هم پابرجاست. در سال ۲۰۲۳، ۲۳۲ رویداد ناشی از ماین در کشور ثبت شده که منجر به شهادت و زخمیشدن ۱۳۰ تن شده است. مقامات تأکید دارند که این آمار مسئولیت آنان را برای افزایش فعالیتها دوچندان میسازد.
لازم به ذکر است که افغانستان یکی از کشورهایی است که در پی چهار دهه جنگ، بهشدت با تهدید ماینها و مواد منفجره باقیمانده از جنگها مواجه است. میلیونها ماین ضد نفر و ضد وسایط در زمان جنگ کارگذاری شده و مقادیر زیادی از مواد منفجره هنوز هم در مناطق مختلف باقیمانده است.