اعلام آمادگی پاکستان برای تجارت ترجیحی با افغانستان
خبرگزاری پیگرد:افغانستان
نوشته شده توسط:حامیه نادری
شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، از آمادهگی اسلامآباد در زمینه بحث و بررسی «تجارت ترجیحی» با افغانستان و آذربایجان خبر داده است.
بربنیاد گزارش روزنامه دان، شریف این اظهارات روز جمعه، ۲۱ ثور، در «نشست اقتصادی» کابینه پاکستان مطرح کرده است.
او گفته است که رأیزنی با آذربایجان، افغانستان و دیگر کشورهای ذینفع در مورد موافقتنامههای بازرگانی ترجیحی جریان دارد.
افزون بر این، در این نشست به «نظارت دقیق» تجارت ترانزیتی با افغانستان نیز تأکید شده است.
این مقام پاکستانی، تجارت این کشور با ازبکستان و تاجیکستان را نیز از طریق افغانستان مفید خواند.
نخست وزیر پاکستان همچنین گفت: برای افزایش بازار صادرات پاکستان باید اقدامات فوری برای رقابتی شدن محصولات انجام شود.
در نشست اقتصادی اسلامآباد، تکمیل توافقنامه تجارت آزاد با کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
همچنان در این نشست مهم اقتصادی به «نظارت دقیق» تجارت ترانزیتی با افغانستان تأکید شد.
نخست وزیر پاکستان دستور داد که یک استراتیژی جامع برای بررسی عملکرد ماموران گمرکی طرح و تنظیم شود.
توافقنامههای تجارت ترجیحی (PTA) توافقی بین دو یا چند کشور است که در آنها تعرفههای وضع شده بر کالاهای تولید شده در کشورهای عضو، کمتر از تعرفههای وضع شده بر کالاهای تولید شده در کشورهای غیر عضو است.
پیش از این، امارت اسلامی اعلام کرده بودند که در گفتوگوهای تجاری با هیأت پاکستانی در کابل به توافقاتی در زمینه تسهیل تجارت و حمل و نقل کالا میان دو کشور دست یافتهاند.
هیأت وزارت تجارت پاکستان چندی پیش وارد کابل شد و هدف این سفر عادیسازی روابط تجاری پس از بالاگرفتن تنشهای سیاسی و تجاری بین دو کشور عنوان شده بود
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در اعلامیهای گفته است که در مذاکرات میان نورالدین عزیزی، وزیر تجارت افغانستان هیات پاکستانی به ریاست محمد خُرمآغا، معاون وزارت تجارت آن کشور انجام شد، و در زمینههای ترانزیت بدون موانع، توسعه روابط بانکی میان دو کشور، صادرات زغال سنگ به توافقاتی رسیدهاند.
در اعلامیه امارت اسلامی تاکید شده که در مذاکرات دو روزه در کابل، در مورد «جداسازی سیاست از تجارت» میان کابل و اسلام آباد توافق کردهاند.
این در حالی است که به اساس آمار ارائه شده از سوی سازمانهای مسوول، روابط تجاری افغانستان و پاکستان پس از به قدرت رسیدن امارت اسلامی سیر نزولی داشته است
در مقابل، طی سه سال گذشته میزان تبادلات تجاری میان افغانستان و ایران افزایش چشمگیر داشته و هیئت حاکمه کابل بهدلیل ایجاد مشکلات در بندر کراچی از سوی پاکستانیها، به راههای جایگزین آن تأکید کردند و به بنادر ایران روی آوردهاند.
افزایش مالیات پاکستان بر فعالیتهای ترانزیتی، اعمال محدودیتهای جدید و بسته شدن راههای تجاری با افغانستان از جمله مشکلاتی است که از سوی پاکستانیها برای تاجران افغان اعمال میشود