وزارت صحت عامه افغانستان از روز جهانی مبارزه با بیماری توبرکلوز تجلیل نمود…

خبرگزاری پیگرد – کابل، افغانستان
گزارش از حامد قاسمی
دوشنبه، ۴ حمل ۱۴۰۴ (۲۴ مارچ ۲۰۲۵)
امروز دوشنبه (۴ حمل ۱۴۰۴ / ۲۴ مارچ ۲۰۲۵)، وزارت صحت عامه از روز جهانی مبارزه با بیماری توبرکلوز با شعار: «بله، ما میتوانیم با تعهد، سرمایهگذاری و تطبیق برنامهها، توبرکلوز را خاتمه دهیم.»
در مراسم با حضور رهبری وزارت صحت عامه، نماینده سازمان صحی جهان، نماینده برنامه انکشافی ملل متحد در کابل و نمایندگان سکتور صحی افغانستان برگزار شد به عمل آورد و بر اهمیت مبارزه با این بیماری تأکید گردید.
اشتراککنندگان این نشست تأکید کردند که توبرکلوز همچنان یک معضل بزرگ صحی در افغانستان است و نیازمند همکاری همهجانبه برای مبارزه با آن میباشد.
مولوی عبدالولی حقانی، معین عرضه خدمات وزارت صحت عامه، در سخنرانی خود بیان داشت که بیماری توبرکلوز همچنان یکی از مرگبارترین بیماریهای انتانی در جهان است که سالانه جان بسیاری را میگیرد.
مولوی عبدالولی حقانی در ادامه صحبت هایش افزود: « من از نهادهای بینالمللی همکار وزارت صحت میخواهم که در امر مبارزه با این بیماری و در بخشهای مختلف با مردم افغانستان همکاری بیشتری داشته باشند. »
در همین حال، استیفن رادریکاوس، نماینده برنامه انکشافی ملل متحد در کابل که از اشتراک کنندگان حاضر در این مراسم بود گفت با وجود اینکه توبرکلوز قابل پیشگیری و درمان است، در سال ۲۰۲۳ این بیماری جان ۱.۲۵ میلیون نفر را در سراسر جهان گرفت است و در افغانستان نیز این بیماری یک معضل عمده، بهویژه در میان جوامع آسیبپذیر، محسوب میشود. نماینده برنامه انکشافی ملل متحد در کابل همچنین افزود: « امروز، روز جهانی مبارزه با توبرکلوز است شعاری که امسال انتخاب شده، نشاندهنده تجدید تعهد و سرمایهگذاری در راستای کنترل این بیماری و ارائه خدمات لازم به مبتلایان است. »
گفتنیست که سوءتغذیه، فقر و بیجاشدگی از عوامل مهمی هستند که مردم را بیشتر در معرض ابتلا به توبرکلوز قرار میدهند. زنان، مهاجران و عودتکنندگان نیز با چالشهای بیشتری در دسترسی به مراقبتهای صحی و درمان این بیماری مواجهاند.
اما برنامههای پیشگیرانه و درمانی در سالهای اخیر پیشرفتهای قابل توجهی داشتهاند. برنامه انکشافی ملل متحد از سال ۲۰۱۵ تاکنون، به عنوان یکی از دریافتکنندگان اصلی کمکهای Global Fund، در زمینه توسعه خدمات توبرکلوز و تقویت سیستمهای تشخیصی و درمانی نقش مهمی ایفا کرده است.
تنها در سال ۲۰۲۲، با حمایتهای بینالمللی:
بیش از ۵۱,۰۰۰ واقعه توبرکلوز در سراسر افغانستان شناسایی شد.
نرخ موفقیت درمان از هدف تعیینشده ۹۰٪ به بیش از ۹۵٪ افزایش یافت.
خدمات درمانی توبرکلوز مقاوم به دوا گسترش یافت و پنج مرکز تخصصی در ولایتهای بلخ، ننگرهار، کندز، هرات و پکتیا ایجاد شد.
حدود ۹۷٪ از موارد تشخیصشده تحت درمان خط دوم قرار گرفتند.
لابراتوارهای تشخیصی در ولایتهای کندز و پکتیا تکمیل شده و مرکز سوم در ننگرهار در حال ساخت است.